ČESKÁ STRANA SOCIÁLNĚ DEMOKRATICKÁ
okres Třebíč

Krajský předseda ČSSD: Postavili jsme kraj na nohy a nenecháme Vysočinu opět padnout na hubu

ČSSD.cz 13. 01. 2020

Nastal vhodný čas k bilancování. Jak hodnotíte uplynulý rok a jak si stojí ČSSD?

Určitě je dobrou zprávou, že se ČSSD odráží ode dna. V současné vládě prosazujeme náš program, ve kterém zohledňujeme potřeby obyčejných lidí. Zvyšujeme důchody, podporujeme rodiny, fandíme lidem, kteří chodí do práce a tím pádem si nezaslouží, aby živořili. Naši ministři makají a výsledky jsou znát. V Kraji Vysočina se nám daří dlouhodobě. V jeho čele stojí respektovaná osoba, kterou je Jiří Běhounek, jenž vyléčil náš kraj a nyní se těší příkladné péči. Činí se také sociálnědemokratičtí starostové. Jsem rád, že se na Vysočině dobře žije, nekrade se tu jako v Brně a pokud narazíme na problém, jsme schopní si sednout k jednomu stolu a vyřešit jej.

Letos Vysočinu čekají hned dvoje volby. Čím chcete voliče oslovit?

Sázíme na zkušené osobnosti, a tak v čele naší kandidátky bude stát stávající hejtman Jiří Běhounek. Jde o známé jméno, které je zárukou toho, že Vysočina zůstane dobrým a bezpečným místem pro život všech generací. Dále máme již schválený volební program a v plném proudu jsou také přípravy na volby. Vedle krajských voleb proběhnou také ve 2 obvodech volby senátní. Letošní rok tak mnohé napoví. Voliči by měli mít na paměti, že Vysočina již jednou dojela na experimenty pravicových stran. Stejně tak by padla na hubu, pokud by byla řízena jako firma.

ČSSD se netají vysokými ambicemi v krajských volbách. Jaký očekáváte výsledek senátních voleb?

Máme dva kvalitní kandidáty. Na Pelhřimovsku bude senátorský obhajovat současný místopředseda Senátu Milan Štěch, na Žďársku se bude o přízeň voličů ucházet místopředseda ČSSD a novoměstský starosta Michal Šmarda. Jde o viditelnou osobnost a je na čase mít v Senátu výrazného člověka, který bude reprezentovat v Senátu nyní zapomenutý žďárský region. Není se čemu divit. Jméno stávajícího senátor a lidem nic neříká, a to je velká škoda. Je třeba to napravit.

Skloňovali jsme jméno Jiřího Běhounek, v Radě Kraje Vysočina jsou však zastoupeni i další zástupci ČSSD. Jaká měřítka snese jejich práce?

Vedou si dobře a dělají svoji práci na jedničku. Náměstek pro zdravotnictví Vladimír Novotný drží kvalitu zdravotních služeb na špičkové úrovni. Krajské nemocnici se přestavují a vybavují novými přístroji. Současný ministr zdravotnictví by se od něho mohl učit. Radní za školství Jana Fialová rozjela podporu technického vzdělávání a je mnohými dávána za vzor. Radní pro dopravu Jan Hyliš dotáhl do zdárného konce krajský dopravní systém. V neposlední řadě jde o radního pro zemědělství Martina Hyského, který hájí zájmy našich zemědělců. Aby přežili, musí řešit problémy se suchem, s čímž souvisí i kůrovcová kalamita. Není to jednoduché, před problémy se však neschovává pod stolem v kanceláři.

Proč by měla být ČSSD jasnou volbou?

Uvědomuji si, že lidé budou masírování ze všech stran a přesvědčování různými našeptávači o správnosti jejich volby. V první řadě by tak neměli ztratit svoji hlavu. Stačí se přitom rozhlédnout kolem sebe. Na první pohled je jasné, že se Vysočina mění lepšímu. Když jsme poprvé vyhráli volby, kvalita života na Vysočině pokulhávala. Skloňovala se privatizace nemocnic, limuzíny lobbistů zastavovaly také u domovů pro seniory. Jejich praktikám jsme vystavili jasnou stopku, čímž jsme zabránili tomu, aby si někdo namastil kapsu. Zatímco dřív se jezdilo po silnicích plných děr, dnes je tomu jinak. K tomu jsme opravovali školy a investovali do jejich vybavení. Děti jsou totiž naše budoucnost. Patřičnou pozornost jsme věnovali také péči o potřebné. Konečně jsme také začali něco dělat pro rodiny v kraji, mnohým seniorům jsme změnili život díky rozvoji volnočasových aktivit. Takže když to shrnu, po dlouhých letech jsme postavili kraj na nohy a Vysočina nyní šlape jako nikdy.